W tym artykule nie udzielimy Ci jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: „Jaki ekspres kawy wybrać do domu?”. Zdajemy sobie przecież sprawę, że potrzeby kawoszy są bardzo różnorodne. To, co możemy z kolei zrobić, to zaprezentować Ci rodzaje ekspresów wykorzystywanych w domowych...
Jeśli wymagasz od swoich pracowników efektywności, ekspres do kawy jest Twoim największym sojusznikiem. Bez kawy wielu z nich nie byłoby przecież w stanie nadążać za deadline'ami i rzucać pomysłami w trakcie biurowych burzy mózgów. Niektórzy potrzebują aż kilku filiżanek...
Jesteś częstym bywalcem kawiarni, ale ciągle nie do końca rozumiesz różnicę między klasycznym espresso, a różnorodnymi wariacjami na jego temat? Zastanawiasz się, czym espresso macchiato różni się od latte macchiato, americano, cappuccino czy flat white? Nie martw się – chętnie...
W sezonie jesienno-zimowym dobra herbata rozgrzewająca to podstawa. Pomaga znieść chłodne dni i wieczory oraz ochronić się przed przeziębieniem. Warto eksperymentować i samodzielnie skomponować napój na bazie ulubionych herbat. Jakie dodatki do herbaty rozgrzewającej?...
Susz herbaciany często sprzedawany jest w optymalnej formie - w puszce lub w hermetycznym opakowaniu. Gdy otwieramy je, automatycznie dopuszczamy powietrze do suszu, co uruchamia proces utleniania. Jednocześnie ryzykujemy dostanie się wilgoci do opakowania, co może być znacznie...
Najdelikatniejszą, białą herbatę, uzyskuje się ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Pąki i górne, najdrobniejsze listki, zbiera się wczesną wiosną i suszy naturalnymi metodami na słońcu. Liście, w przeciwieństwie do herbat czarnych czy zielonych, nie są poddawane...
Utarło się, że czarna herbata to słabszy odpowiednik kawy - pobudza, ale nie tak mocno. Z kolei o zielonej zwykle mówi się, że pomaga się wyciszyć. To tylko część prawdy. Zarówno w przypadku czarnych, jak i zielonych herbat, można uzyskać efekt pobudzenia lub wyciszenia. Wszystko...
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, ale nie zawsze zastanawiamy się, co pijemy. A odpowiednio dobrana i przygotowana herbata to nie tylko wspaniały smak, ale również nastrój, w jaki nas wprawia. Jaką wybrać herbatę? Na rynku dostępnych jest...
Jak powstała herbata ekspresowa? Herbata ekspresowa sprzedawana w torebkach i herbata liściasta pochodzą z tej samej rośliny. Nie są jednak takie same w smaku, różnią się aromatem i ceną. Z czego wynikają te różnice? Różnice pomiędzy herbatą liściastą a ekspresową...
Herbata z mlekiem kojarzy nam się z Wielką Brytanią, chociaż to z Francji pochodzi znana w Europie bawarka. Nie był to jednak pierwszy napój, w którym łączono herbatę z mlekiem. Bawarka, czyli herbata z mlekiem [PRZEPIS] Pochodzenie bawarki nie jest do końca jasne....
Kiedy woda ma 80°? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę? Zaparzenie zwykłej czarnej herbaty nie nastręcza wielu problemów - gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić zieloną czy białą herbatę ? Te muszą...
Najzdrowsza i najszlachetniejsza herbata to ta podawana bez żadnych dodatków. Lubimy jednak eksperymentować i dodawać różne składniki do herbaty, aby nieco zmienić jej smak. Słodzenie herbaty, przede wszystkim czarnej, ale również zielonej czy czerwonej, to bardzo popularna praktyka....
Mówi się, że Azjaci młody wygląd i niesamowitą pracowitość zawdzięczają piciu herbaty. Już jedna filiżanka działa pobudzająco lub relaksująco, wspomaga pracę całego organizmu. Co kryje w sobie herbaciany susz? Co jest w składzie herbaty i jak to naprawdę na nas działa?...
Pochodząca z Chin matcha to zielona herbata starta za pomocą specjalnych kamieni na proszek. Do Japonii dotarła za pośrednictwem buddyjskich mnichów, którym pomagała w medytacji. Z czasem matcha stała się podstawowym elementem rytuału chanoyu, czyli japońskiej ceremonii parzenia...
Herbata z certyfikatem ECO, BIO, Organic, Fair Trade. Co oznaczają poszczególne certyfikaty? Herbaty produkowane na całym świecie mogą posiadać certyfikaty świadczące o spełnianiu konkretnych wymogów. Mogą one dotyczyć każdego z etapów produkcji lub praw pracowników i...
Zaparzanie kawy przy użyciu kawiarki to jeden z popularniejszych sposobów w USA, Szwecji oraz, oczywiście, we Włoszech. Stosunkowo łatwa obsługa oraz możliwość wydobycia głębi smaku i aromatu ziaren kawy okazują się również atrakcyjne dla polskiego konsumenta. Skok jakości jest...
Kawa przygotowana w kawiarce potrafi zapewnić niejednej osobie spory zastrzyk kofeinowej energii o każdej porze dnia. Uzyskane w ten sposób espresso można również modyfikować, tworząc mokkę, czy bardziej deserową wersję z mlekiem i cukrem. Z całą pewnością jest to produkt dla...
Na przestrzeni wieków wypracowano różne metody zbierania i przygotowywania liści herbaty. Na smak naparu wpływ ma wiele czynników, również pora zbiorów oraz część rośliny, która przeznaczana jest na susz. Dla ułatwienia ustandaryzowano nazewnictwo herbat pochodzących z Indii i...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.