Zielona herbata jaśminowa jest najpopularniejsza, jednak spotkać można również mieszanki czarnych czy białych herbat z jaśminem. Ciekawa w smaku jest również herbata rooibos z płatkami tych kwiatów. Przekonaj się, czy jaśmin ma szczególne właściwości zdrowotne, jak parzyć...
Choć Japonia bezwzględnie kojarzy się nam z herbatą, jej pozycja na światowej liście producentów nie jest najwyższa. Ba, Kraj Kwitnącej Wiśni nie jest nawet jej kolebką. Zdecydowanie jednak to japońską ceremonię parzenia herbaty uważa się za najbardziej wyszukaną. Sprawdź,...
Tybetańczycy żyją w trudnych warunkach, dlatego dostosowali herbatę do swoich potrzeb - dodali do mniej sól oraz najważniejszy składnik - masło z mleka jaka. Dzięki temu herbata tybetańska jest bardzo pożywna i kaloryczna, do tego świetnie rozgrzewa. Zobacz, jak przyrządzić...
Domowa kawa latte coraz bardziej zyskuje na popularności. Na początku pandemii, kiedy możliwość odwiedzania ulubionych kawiarni była mocno ograniczona, ludzie szybko zatęsknili do swoich ulubionych potraw czy napojów. Można było zauważyć wtedy trend, który polegał na próbach...
Zdarzyło Ci się kiedyś zaraz po wypiciu filiżanki gorącej kawy odczuwać zmęczenie zamiast spodziewanego zastrzyku energii? Nic dziwnego! Senność po kawie to zupełnie normalne uczucie, które w łatwy sposób można wytłumaczyć na podstawie tego, co dzieje się w naszym organizmie...
Kawa jest jednym z najczęściej przygotowywanych naparów na świecie i wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego napoju. Warto się jednak zastanowić nie tylko nad smakiem, ale przede wszystkim wpływem kofeiny na organizm. W dzisiejszym wpisie odpowiemy na pytanie - czy...
W dzisiejszych czasach wizyta w supermarkecie oznacza konieczność obcowania z wieloma rodzajami oznaczeń umieszczanych na produktach. Jedzenie bio, żywność organiczna, produkty eko - to określenia, które najczęściej można spotkać na opakowaniach różnego rodzaju towarów. Istnieje...
Chrupiące orzechy, delikatny mus waniliowy czy słodkie owoce zatopione w tabliczce czekolady? A może przyprawy - zielony pieprz, chili, anyż - sposobów na urozmaicenie czekolady jest mnóstwo. Sprawdź, jakie są najchętniej wykorzystywane dodatki do czekolady i spróbuj samodzielnie...
Herbaciane kule, czyli tea bomb - to cukrowe, częściowo przezroczyste bombki, wypełnione ulubioną herbatą i dodatkami. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, wymaga cierpliwości i precyzji, ale radość obdarowanej osoby wynagrodzi nam wszelkie trudy. Tea bomb to również dobry...
Zioła na trawienie to naturalny sposób na radzenie sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Po które zioła warto sięgnąć, gdy mamy uczucie ciężkości, a które pomagą na wzdęcia? Jakie zioła są bezpieczne dla kobiet w ciąży, a jakie dla niemowląt? Herbaty...
Kolejnym krajem, który odwiedzamy w naszych kawowych podróżach, jest Rwanda. To kraj tysiąca wzgórz, ale też miejsce znane z burzliwiej historii (a to i tak bardzo delikatnie powiedziane). Kawa z Rwandy z roku na rok zyskuje na popularności, a ma to bardzo prostą przyczynę – z roku...
Beduini herbatą gaszą pragnienie i rozgrzewają się w zimne noce. Wszystko dzięki habakowi, zwanemu biblijną miętą. To odmiana bazylii, którą spotkać można na terenach zamieszkiwanych przez Beduinów. Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po beduińsku i jakie są jej warianty....
Ekologia i dbanie o środowisko to jeden z priorytetów dzisiejszego świata. Dlatego coraz więcej producentów wprowadza na rynek opakowania, które szybko się rozkładają, a przy tym są bezpieczne zarówno dla nas, jak i dla świata. Swiss Pack robi jeszcze więcej. Nie tylko jest...
Zależnie od roku, od 70 do 80 proc. rocznej produkcji herbaty w Argentynie trafia na eksport. Głównymi odbiorcami suszu są Stany Zjednoczone, Chile, Paragwaj. Historia uprawy herbacianych krzewów w regionie Misiones liczy sobie ledwie 100 lat, ale kraj od kilku dekad jest w światowej...
Aromat naturalny w herbacie można uzyskać na kilka sposobów - poprzez dodanie owoców, kwiatów do suszu, gotowanie liści z przyprawami czy rolowanie ich z kwiatami. Można również wzbogacać susz naturalnymi olejkami i ekstraktami z roślin. Dlaczego warto wybierać herbaty naturalnie...
Bangladesz herbatę na masową skalę produkuje od czasów panowania Imperium Brytyjskiego. Jednak sprzyjający klimat i duże doświadczenie sprawiły, że w latach 70., po odzyskaniu niepodległości, rząd również postawił na rozwój herbacianego przemysłu, który produkuje 1 proc....
W naszej podróży przez kawowe kraje pora na przystanek w Etiopii. Nie ukrywam, że jeśli chodzi o mnie, kawę z tego kraju pijam najczęściej. Z jednej strony dlatego, że po prostu mam do niej jakąś słabość, a z drugiej – liczba regionów, subregionów i odmian w nich uprawianych...
Liście herbaty można ponownie użyć do pielęgnacji skóry, nawożenia roślin, czyszczenia lub odświeżania domu. Sprawdź, jak wykorzystać fusy po herbacie. Poznaj ekologiczne pomysły, które jednocześnie pomogą zaoszczędzić trochę pieniędzy. Dlaczego warto wykorzystać...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.