Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Ciekawostki

Jaki sprzęt potrzebny jest w naszej kuchni by czuć się zawsze w każdej sytuacji pewnie?

Czytaj niebawem.

 

W jaki sposób zatrzymać moc witamin w naszych potrawach?

Oto kilka rad jakie powinno się przestrzegać w kuchni:

– warzywa najlepiej gotuj na parze
– przyrządzaj posiłki zaraz przed podaniem
– mrożonki przygotuj zaraz po wyjęciu z zamrażalnika
– surówki zawsze przygotuj ze świeżo pokrojonych składników
– Nie płucz warzyw i owoców zbyt długo, tracą one wtedy cenne witaminy
– kupuj warzywa tylko świeże, w takiej ilości by przygotować je w przeciągu kilku dni
– warzywa typu: makaron, ryż czy warzywa strączkowe przechowujemy w ciemnych pojemnikach

 

W jaki sosób bezpiecznie przechowywac żywność w lodówce?

 

– Produkty typu twaróg przechowujemy krótko;
– drób izolujmy od reszty produktów, pakując go w folię i pilnując, by nie kapał z niego sok;
– chłód lodówki przyśpiesza psucie się pomidorów, ogórków i papryki dlatego najlepiej trzymać je z daleka od słońca ale w temp. 10 stopni;
– produkty z wysoką zawartością wody szybko ulegają bakteryjnemu działaniu dlatego nie trzymaj wędliny za długo;
– owoce typu truskawki, jagody, maliny, jeżyny, poziomki czy borówki amerykańskie powinniśmy trzymać w lodówce gdyż są nietrwałe ale nie za długo – do kilku dni;
– pomidorów oraz jabłek, melonów i papryki nie należy przechowywać z sałatą i ogórkami, które w tym towarzystwie szybciej żółkną;
– mrożonki od razu przechowujemy w torbach termoizolacyjnych i szybko wkładamy je do zamrażalnika, jeśli po naciśnięciu są miękkie powinniśmy je od razu przygotować;
– kupuj produkty pakowane próżniowo, są świeższe;
– mięsa nie myjemy przed włożeniem do lodówki, przyspiesza to działanie mikroorganizmów dzięki większej ilości wody;
– ryby jeśli nie są mrożone muszą zostać przygotowane jeszcze tego samego dnia, jeśli są mrożone trzeba je szybko włożyć do zamrażalnika;
– wędzone ryby należy przechowywać w pojemnikach lub filii aluminiowej by ich zapach nie przeszedł na inne artykuły lodówce;
– jajka można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Najlepiej przed użyciem sparzyć by uniknąć Salmonelli;
– mleko pakowane w kartoniki ma długą datę przydatności, ale po otworzeniu trzeba je wykorzystać w przeciągu 12 godzin.
– staraj się produkty trzymać w osobnych plastikowych pojemnikach

 

W jaki sposób kontrolować zapachy w lodówce?

Odpowiednie przechowywanie jest niezbędne by w naszej lodówce utrzymać należyty porządek. Można użyć bardzo skutecznych pojemników plastikowych, w których przechowuje się artykuły najbardziej wonne. Ale nie da się do końca wyeliminować przenikających się wzajemnie zapachów. W tym celu na sklepowych półkach pojawiły się różnego rodzaju pojemniki nasączone specjalnymi płynami pochłaniającymi zapachy. Ja znam jeden ale za to bardzo tani i skuteczny sposób. Mam na myśli sodę oczyszczoną, która jest naprawdę tania (koszt 0,50 zł za saszetkę). Jedna saszetka wystarcza na około 1 miesiąc. Potem można ją zastosować do odetkania rur w naszych zlewach. Polecam gorąco!

 

Savoir-vivre przy stole. Kilka prostych rad.

Savoir-vivre to bardzo ważna umiejętność. Nie powinno się o niej zapominać nawet podczas małych przyjęć. Niegdyś była wręcz wymagana a osobę, która nie potrafiła się odnaleźć przy stole była uważana ze plebs. No ale nie o to przecież chodzi,, mamy XX! wiek :-) Zapewne większość z Was dobrze je zna, ale mimo tego postaram się tutaj przypomnieć o nich. 

Oto kilka rad wszystkich:

– stół powinien być zawsze estetycznie i elegancko nakryty to podstawa sukcesu
– nie zapraszaj więcej niż 12stu gości, będzie później bardzo ciężko ze wszystkimi porozmawiać
– goście powinni mieć swobodę podczas jedzenia przy stole dlatego uwzględnij jego wielkość zapraszając odpowiednia liczbę gości
– serwetki zazwyczaj kładzie się po lewej strony nakrycia, ale można również na środku talerza
– serwetka z materiału włożona w obrączkę powinna służyć jedynie nakryciu kolan
– alkohol powinien być rozlewany przez Pana Domu i nie może stać na stole przy którym siedzą goście, może stać na stoliku obok

Rady dla gospodarzy przyjęcia:

– wszystkich gości witam równie serdecznie
– zawsze wieszak na kurtki powinien być opróżniony z ubiorów domowników
– prosimy o zdjęcie odzieży wierzchniej i wieszamy ją na wieszaku
– muzyka powinna być stonowana by nie zagłuszała rozmów gości
– gospodarz domu musi poczekać zanim usiądzie aż zrobią to wszyscy goście
– potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, a napoje i zupy z prawej
– opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej
– gdy sztućce po zjedzeniu prze gościa potrawy leżą obok siebie równolegle możemy wtedy posprzątać, gdy są skrzyżowane oznacza to że gość będzie jeszcze jadł
– gospodyni nie powinna całego przyjęcia spędzić w kuchni !!!

Rady dla gości:

– serwetkę z materiału zawsze kładziemy na kolana
– nie dopuszczalne jest dopominanie się o kolejny kieliszek alkoholu
– nie wypada podczas jedzenia nadmiernie gestykulować zwłaszcza ze sztućcami w rękach
– nie dopuszczalne jest namawianie innych do picia alkoholu
– nie można mówić z pełnymi ustami