Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Sklepowe rozmaitości

Wyjątkowy Sos Worcestershire – do każdego praktycznie dania.

Smak ma korzenny o intensywnym aromatycznym zapachu i płynnej konsystencji. Produkowany przez firmą "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Idealnie pasuje do potraw zarówno do poddanych obróbce cieplnej, jak i do różnego rodzaju sałatek, marynat w szczególności do wołowiny. Oryginalna receptura na sos Worcestershire to wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i innych dodatków, które harmonijnie wypełniają każdą potrawę. Postanowiłam go wypróbować i na pewno podzielę się swoimi doświadczeniami – zapraszam do moich przepisów. Niebawem propozycje z tym właśnie sosem.

 

 

 

 ———————————————————————————————————————————

Gliniane garnki Romertopt.

Naczynia pojawiły się niedawno w Polsce i są zupełną nowością. Już starożytni rzymianie docenili ich zalety a nazwa jest ściśle związana z tamtym okresem.  Niemiecka firma Roemertopt już od ponad 40 lat z dużą popularnością sprzedaje je na całym świecie. Wreszcie dostępne są również w Europie i zapewne zagoszczą w wielu polskich kuchniach. Ogromną zaletą przygotowywania potraw w glinianych naczyniach to gotowanie beztłuszczowe. Specjalna porowata konstrukcja gliny, po wcześniejszym namoczeniu, pozwala na wytworzenie pary, zarówno w środku garnka jak i w piekarniku, dzięki której potrawy są kruche na zewnątrz i niezwykle soczyste w środku. Wszystko gotowane jest w naturalnym tłuszczu, który wydobywa się podczas pieczenia z przykładowo mięsa. Idealne dla osób dbających o swoją dietę. Polecam gorąco przepyszne moje gołąbki mięsne, które robiłam właśnie w tym garnku.

———————————————————————————————————————————-

Nie liczy się wielkość a wrażenie.

Arla Paetina Feta do propozycja doskonała do przekąszenia. Małe, aromatyczne kawałki fety w znakomitej zalewie. Doskonała do sałatek.

———————————————————————————————————————————- Ciasto Fillo bez kalorii !

Greckie ciasto o strukturze francuskiego. Mrożone. Idealne do wypieków słonych, wytrawnych i słodkich. Można je kupić w hipermarketach typu Frisco. Cena około 17,00-19,00 zł. Nie zawiera ani grama tłuszczu!

———————————————————————————————————————————-

Szafran – bogactwo smaku i aromatu.

Jest to najcenniejsza przyprawa jaką można sobie wyobrazić. A to dlatego, że do zrobienia 1 kg tej przyprawy potrzeba nawet 200 tyś. kwiatów krokusa! Szafran jest jedyną przyprawą, która nadaje jednocześnie potrawie barwę, aromat i smak. Zaledwie kilka nitek szafranu dodanych do dań nadaje im intensywnie żółty kolor i specyficzny, delikatny, lekko gorzkawy posmak. Przyprawę tę można stosować do bardzo wielu dań, szczególnie tych na bazie ryżu. Szafran doskonale wzbogaca też smak sosów, zup, potraw z ryb i drobiu. Szafran ma silny korzenny zapach i smak z wyraźną nutą goryczy. Przedawkowany nie tylko psuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu, toteż należy go używać z umiarem.

 

———————————————————————————————————————————–

    Krem Kasztanowy Marrons de L’Ardeche

Francuski deser, który jest dodatkiem licznych przepisów. Po obróbce te małe kasztany, które często służą naszym pociechom w robieniu ludzików, zmieniają się w prawdziwe smakołyki. Idealnie pasuję zarówno do słodkich deserów ale nie tylko. Miałam okazję spróbować i powiem, że smakują podobnie jak miód z dodatkiem suszonej śliwki . Bardzo specyficzny. Po dziś dzień produkt jest niezmieniony od ponad 100 lat i to zarówno sama receptura, jak i opakowanie z metalu z rysunkiem maskotki powstałym w 1900 roku. Z resztą nie od dziś wiadomo, ze najlepsze kasztany sprzedaje się na Placu Pigall.

 

 ———————————————————————————————————————————-

Fleur de Sel

Inaczej sól morska, którą ręcznie odławiana jest w najbardziej słoneczny letni dzień. Zawiera znacznie wyższą ilość minerałów niż każda inna sól i posiada naturalny aromat oceanu. Jest naturalnie biała, nie kruszona i nie płukana. Najbardziej aromatyczna sól. Podkreśli smak każdej potrawy. Pakowana jest zazwyczaj w lniany woreczek.

 

 

 

———————————————————————————————————————————–

Sos Duński KUHNE – idealny do smażonych ryb.

Mieszanka korniszonów, białej kapusty, cebulki, kalafiora i marchewski w idealnych proporcjach. Idelny do smażonych ryb.

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————