Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Zakwas do żurku (Wielkanocny)

środa kwi 1, 2015

Wielkanoc już za pasem. W moim domu jemy Barszcz Biały, natomiast tym razem zaplanowałam do tego zestawu zrobić Żurek. Próbowałam wielu zakwasów kupionych w sklepie, ale nie trafiłam na taki by był naprawdę smaczny. Tym razem kupiłam mąkę żurkową i postanowiłam zrobić zakwas własnoręcznie.

Składniki (1 litr):
– 1 szklanka mąki żurkowej
– 1 litr ciepłej wody
– 5 ząbków czosnku
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

Do wysokiego słoika wsyp mąkę. Wlej do niej litr ciepłej wody, wymieszaj delikatnie. Dorzuć pozostałe przyprawy i postaw w ciepłym miejscu. Ja postawiłam w kuchni przy oknie. Codziennie rano i wieczorem delikatnie wymieszaj zakwas. Mój zakwas robię już od 8 dni. Próbowałam i jest już dobry. Potem można go wlać do słoików, zamknąć i trzymać w lodówce przez kilka dni.

Słyszałam, że można go zmieszać z kupionym w sklepie zakwasie i będzie jeszcze lepszy. Ja będę próbować :)

zurek

Dodaj swój komentarz

Komantarz