Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Zupa z dyni – idealna na jesień

wtorek cze 3, 2014

Niebawem Halloweem, mamy początek jesieni i dyń Ci dostatek. Dlatego dziś postanowiłam przyrządzić zupę, której królem będzie właśnie dynia. Jest to mój debiut, dlatego byłam bardzo ciekawa efektu końcowego. Przepis dostałam od osoby, która bardzo dobrze gotuje – mojej Teściowej. Wersja bardziej pikantna.

Wszystko byłby dobrze, ale odradzam dodawanie soku z cytryny, ja nieco przesadziłam i zupa w efekcie była nieco za kwaśna. Dodałam zatem dla równowagi cukru, ale zapewne zmienił on smak całości.

Niemniej jednak warto ją przyrządzić chociaż raz do roku, aby magia święta, które nie jest w Polsce obchodzone pozostała z Nami na dłużej.

Składniki:
– 0,5 kg dyni
– 2 średnie ziemniaki
– 1 czerwona papryka
– pół średniego selera
– 1 pietruszka, korzeń
– 2 średnie cebule
– 3 lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– łyżka masła
– zielona pietruszka

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa, imbir, papryka.

Sposób przygotowania:
Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Wszystkie pozostałe warzywa również pokrój na mniejsze kawałki i wszystko zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj, dopraw przyprawami oraz posiekaną pietruszką.

Niestety nie mogę podać choćby orientacyjnie ilości przypraw, jakie do zupy wylądują ostatecznie, ponieważ jest to indywidualna sprawa naszego podniebienia. Ja dodaje zazwyczaj sporo, bo lubię ostre potrawy. Możesz nie dodawać soku z cytryny, a także zmienić ilość koncentratu na 2 łyżki. Będzie mniej kwaśna. Imbir jest dość intensywny dlatego nie dodawaj go zbyt dużo. Ostrości doda na pewno gałka i czosnek.

Nasze przepisy znajdziesz również na http://ekstraprzepisy.pl/

Dodaj swój komentarz

Komantarz