Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Zupa warzywna z boczniakami

piątek sie 23, 2013

Uwielbiam zupy, które dodają energii, są przepełnione witaminami. Taka jest właśnie alternatywa do zwykłej pieczarkowej jaką dotąd jadłam.

Składniki (4 osoby):
– włoszczyzna, najlepiej młoda
– opakowanie świeżych boczniaków
– 1 ząbek czosnku
– średnia cebula
– kawałek boczku wędzonego, pokrojony w kostkę
– 2 średnie ziemniaki
– garść natki pietruszki
– łodyga selera naciowego
– dwie łyżki masła
– odrobina oliwy

Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, pieprz ziołowy, carry, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. WSZYSTKO WEDŁUG UZNANIA – ja lubię dość mocną nutę carry.

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę i ziemniaki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Por w paseczki. A selera naciowego tylko na trzy spore kawałki, które potem wyjmiemy z wywaru. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy do momentu, gdy będzie wszystko delikatnie zrumienione. Z racji tego, że nie znoszę do warzywnych zup dodawać żadnych wywarów mięsnych lub też warzywnych, zalewamy wszystko czystą wodą (2 litry). Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu.

Na patelni smażymy boczek, dorzucamy cebulę i czosnek lekko podsmażając całość. Następnie dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy wszystkimi pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości.

Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wrzucamy pokrojone w paski boczniaki i delikatnie obsmażamy, aż będą rumiane. Dorzucamy je do zupy i smażymy jeszcze około 5 minut. Wyjmujemy kawałki selera naciowego. Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

Dodaj swój komentarz

Komantarz