Poczuj Smak |

Wyjątkowe przepisy kulinarne | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Wyśmienity krem pieczarkowy

piątek maj 22, 2009

Zupa pieczarkowa jest bardzo aromatyczna, smaczna i zdrowa. Pomijając może śmietankę, która powinna być light, ale zepsuło by to oczywiście cały efekt, no i znacznie zmieniłoby smak. Przede wszystkim jest szybka w przygotowaniu, więc nie zaskoczy Cię niespodziewana wizyta rodziny czy znajomych.

Składniki:
- mała włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 0,5 kg pieczarek, umytych i osuszonych
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 1-2 ząbki czosnku, sprasowane
- spora garść posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki śmietany (może być 18%)
- 3 skrzydełka kurze
- kostka warzywna i grzybowa do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- łyżka masła
- pieprz, sól do smaku

Pomocne przyrządy: blender, średni garnek, patelnia.

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny oraz skrzydełek ugotuj rosół (szybciej będzie jeśli przygotujesz sobie rosołek dzień lub dwa dni wcześniej – przy okazji). Następnie umyte pieczarki, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlewając najpierw olej bądź oliwę, rzecz gustu,  a potem dodając  łyżkę masła. Dzięki temu, masło nie przypali nam się podczas smażenia.

Wrzuć cebulkę i zeszklij, następnie dodaj pieczarki. Smaż do momentu odparowania nadmiaru wody, która wytopi się z pieczarek. Dodaj sprasowany wcześniej czosnek i duś jeszcze z 2-3 minutki. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż do garnka, w którym dalej będziesz kontynuować gotowanie. Zalej gorącym rosołkiem. Wymieszaj delikatnie. Gotuj przez maksymalnie 5 minutek. Zdejmij z ognia, dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę i delikatnie wlej ją z powrotem do garnka.

Warzywa, które były wykorzystane do rosołu, możesz drobno pokroić i wrzucić do zupy. Po ostygnięciu, wyciągnij kilka pieczarek z garnka, a resztę dokładnie zmiksuj na jednolity krem. Dodaj z powrotem pieczarki, a tuż przed podaniem wsyp jeszcze sporą garść natki pietruszki, która wzbogaci smak.  W razie potrzeby dopraw kostka warzywną lub grzybową (ja preferuję jednak grzybową). I gotowe.

Jeśli nie przepadasz za zupami – krem, nie ma potrzeby miksowania składników. Zupa i tak będzie pyszna. A jak Tobie smakowała?

1 Komentarz »

Smakosz:

DOBRA W CHU.. :D

Listopad 21st, 2012 | 10:52 pm
Dodaj swój komentarz

Komantarz