Brokuł oczyść, opłucz pod bieżąco wodą. Podziel na mniejsze części. Ząbek czosnku zmiażdż, drobniutko posiekaj i utrzyj z szczyptą soli.

Zagotowuj wodę w garnku z odrobiną soli (pół łyżeczki) oraz cukrem (pół łyżeczki). Wrzucić brokuł i gotuj na małym ogniu nie więcej niż 3-4 minutki. Chcemy aby po prostu delikatnie zmiękł ale musi zachować jednocześnie jędrność. Piękny zielony kolor utrwalimy gdy zaraz po wyciągnięciu warzywa z wody opłuczemy zimną wodą (można również przygotować wodę z dużą ilością kostek lodu i włożyć brokuł po ugotowaniu).

Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i wrzuć brokuła. Dodaj od razu czosnek i delikatnie wymieszaj tak aby różyczki zachowały swój kształt. Smaż dalej nie więcej niż 1 minutę, a na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest to koniecznie odrobiną soli. Podawaj na gorąco.

Zastanawiasz się jak wykorzystać tak przygotowany Brokuł? Jakby ominąć dodanie do smażonych już różyczek, czosnku to można przygotować delikatną sałatkę w wersji na zimno. Wystarczy ostudzić Brokuł i wymieszać delikatnie z sosem czosnkowym. Do tego można jeszcze dodać ugotowany makaron np. kokardki.