Poczuj Smak |

Wyjątkowe przepisy kulinarne | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Smażony brokuł z czosnkiem

poniedziałek paź 13, 2008

Brokuł często nazwany zielonym kalafiorem jest niewątpliwie smaczniejszy, choć zapewne jest to kwestia gustu. Warzywo bogate w fosfor, wapń, chrom, żelazo oraz witaminę C. Pomaga w zwalczaniu wielu chorób i dlatego powinien możliwie często gościć na naszym stole.

Składniki:

- świeżutki Brokuł
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa/olej

 

Sposób przygotowania:

Brokuł oczyść, opłucz pod bieżąco wodą. Podziel na mniejsze części. Ząbek czosnku zmiażdż, drobniutko posiekaj i utrzyj z szczyptą soli.

Zagotowuj wodę w garnku z odrobiną soli (pół łyżeczki) oraz cukrem (pół łyżeczki). Wrzucić brokuł i gotuj na małym ogniu nie więcej niż 3-4 minutki. Chcemy aby po prostu delikatnie zmiękł ale musi zachować jednocześnie jędrność. Piękny zielony kolor utrwalimy gdy zaraz po wyciągnięciu warzywa z wody opłuczemy zimną wodą (można również przygotować wodę z dużą ilością kostek lodu i włożyć brokuł po ugotowaniu).

Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i wrzuć naszego Brokułka. Dodaj od razu czosnek i delikatnie wymieszaj tak aby różyczki zachowały swój kształt. Smaż dalej nie więcej niż 1 minutkę a na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest to koniecznie odrobiną soli. Podawaj na gorąco.

 

Zastanawiałam się jak można jeszcze wykorzystać tak przygotowany Brokuł. Jakby ominąć dodanie do smażonych już różyczek, czosnku to można przygotować delikatną sałatkę w wersji na zimno. Wystarczy ostudzić Brokuł i wymieszać delikatnie z sosem czosnkowym. Do tego można jeszcze dodać ugotowany makaron np. kokardki.

Dodaj swój komentarz

Komantarz