Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Pstrąg nadziewany masełkiem i pietruszką

piątek Paź 3, 2008

Szaleństwa z grilla ciąg dalszy. Tym razem rybka – pstrąg. Delikatne aromatyczne mięso z ziołami i masełkiem. Wyśmienite danie. Do tego z pewnością pasuje surówka z kiszonej kapustki z marchewką i smażone ziemniaczki.

Składniki:

– 2 tusze pstrąga (wypatroszone)
– sok z połowy cytryny
– garść natki pietruszki
– 2 łyżki masła
– sól
– świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąga umyć, zdrapać łuski i skropić obficie sokiem z cytryny. Posolić z każdej strony i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie nafaszerować rybę poszatkowaną natką pietruszki i łyżką masła. Doprawić sporą ilością pieprzu. Zawinąć w folię aluminiową. Piec na rozgrzanym grillu do miękkości około 10 minut na każdą ze stron. Ryba będzie upieczona jeśli jej oko będzie zupełnie białe. Można również do jej brzuszka wraz z natką i masełkiem włożyć sprasowany ząbek czosnku, nada to ostrzejszego smaku.

Dodaj swój komentarz

Komantarz