Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Dorsz w cytrynowej panierce

poniedziałek Wrz 22, 2008

Smaczna i aromatyczna ryba to miła odmiana w codziennym jadłospisie. To że jest zdrowa nie trzeba pisać a przygotowanie jej naprawdę nie zajmuje dużo czasu. To z pewnością propozycja na szybki, smaczny i zdrowy obiad.

Składniki:

– 1 duży filet z Dorsza lub innej ryby
– 1 szklanka bułki tartej
– pół szklanki mąki
– 2 jaka
– posiekana natka koperku
– łyżeczka startej skórki z cytryny
– połówka cytryny
– olej, oliwa
– świeżo zmielony pieprz
– sól

 

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić i skropić sokiem z połówki cytryny. Ostawić na 10 minut. Do osobnych miseczek przygotuj: bułkę tartą wymieszaną z solą, pieprzem, startą skórką z cytryny i posiekaną natką pietruszki, przesianą mąkę i wymieszane 2 jajka. Procedura jest taka sama jak w przypadku robienia panierki na kotlety schabowe: mąka, jajko a na koniec bułka tarta. Ja jeszcze każdą porcję ryby dodatkowo solę i pieprze oraz posypuję świeżo zmielonymi przyprawami (estragon, koperek, pieprz cytrynowy, sól ziołowa). Rybę wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż każdy kawałek 5 minut, aż do momentu zrumienienia się panierki.

 

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Znakomitym akcentem będzie wypróbowany ostatnio przeze mnie sos Duński firmy KUHNE -wymieniłam go w spisie nowości produktowych.

 

 

1 Komentarz »

Ania:

Gosiu przepraszam ale przez przypadek usunęłam Twój komentarz. Rybkę zazwyczaj dość intensywnie doprawiam solą ziołową, pieprzem cytrynowym, estragonem posiekanym oraz koperkiem. Pozdrawiam Cię serdecznie!

Wrzesień 22nd, 2008 | 10:31 am
Dodaj swój komentarz

Komantarz