Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Zupa po mediolańsku

poniedziałek Wrz 15, 2008

Kto nie zna przepisów słynnego Pascala? Smaczna, delikatna i bardzo warzywna zupa. W sam raz na jesienno-zimową aurę i poprawę nastroju.

Składniki:

– 4 kostki Bulionu z oliwą z oliwek i z ziołami
– 2 czerwone cebule
– 80 g boczku (lub pancetty)
– 3 obrane marchewki
– 4 obrane łodygi selera
– 2 obrane średnie ziemniaki
– 2 łyżki oleju z pestek winogron
– łyżka masła
– 100 g fasolki szparagowej oczyszczonej z nitek
– 350 g białej kapusty
– 500 g pomidorów pelati (ok. 2 puszki)
– 150 g ryżu arborio
– 150 g fasoli białej z puszki
– 150 g parmezanu tartego
– sól, pieprz
– natka selera do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj 2l wody i dodaj 4 kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj jeszcze około minutę. Cebulę pokrój w piórka a marchewkę i łodygi selera w drobną kosteczkę. Boczek pokrój w małe paseczki. Rozgrzej w garnku olej z pestek winogron. Na gorący tłuszcz wrzuć boczek i cebulę. kiedy zrobi się szklista dodaj łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, wrzuć marchewkę i selera. Smaż chwilę. Fasolkę szparagową pokrój w poprzek na 3 części. Poszatkuj drobno kapustę a ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do garnka, wymieszaj i zalej bulionem. Pomidory nie muszą być koniecznie Pelati, zmiksuj je na gładką masę. Wlej do zupy i wymieszaj. Wsyp ryż i gotuj około 20 minut, aż będzie al’dente. Na koniec dodaj fasolkę z puszki, dopraw solą i pieprzem.

Wsyp na dno talerza starty parmezan, zalej zupą i jeszcze posyp nieco serem. Udekoruj listkiem selera i smacznego.

Pomidorki mogą być tak naprawdę każde. W sezonie nasze krajowe a poza sezonem mozemy posilać się hiszpanią.

1 Komentarz »

swietne przepisy gratuluje

Październik 3rd, 2008 | 10:03 pm
Dodaj swój komentarz

Komantarz