Poczuj Smak |

Wyjątkowe przepisy kulinarne | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Barszcz Czerwony Idealny

poniedziałek lip 21, 2008

Przepis bardzo łatwy, który wynagradza swoim smakiem. Pasuje do przeróżnych potraw m.in. Kapuśniaczków, krokietów, pierogów z grzybami czy kołdunów. Przepis, który przedstawiam łączy w idealny sposób słodkość smaku, ostrość oraz kwaśność jaka powinna być, by uzyskać wyjątkowy barszcz czerwony.

Składniki:

- 5-6 buraków
- 2 litry rosołku
- 2 ząbki czosnku
- garstka suszonych buraków
- majeranek
- pół szklanki koncentratu buraczanego np. Krakus
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Preferuje buraki podłużne, ponieważ szybko się gotują. Zaczynam od ich umycia, obrania i przekrojenia na mniej więcej połowę. Do gotującego się wrzątku (ale nie rosołku) dodaje moje przygotowane buraki. Gotuje do miękkości. Gdy są już gotowe dodaje je wtedy do rosołu. Zagotowuje. Woda, w której wcześniej gotowałyśmy buraki nie pójdzie na marne. Dolewam ją podobnie jak koncentrat buraczany do wywaru. Dosypuje garstkę suszonych buraków i gotuje aż zmiękną. Następnie wrzucam przekrojony na pół czosnek i szczyptę majeranku. Jeszcze chwilę gotuję i na koniec dodaje posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku pieprzem i solą. Na samiutki koniec po spróbowaniu barszczyku dolewam odpowiednią ilość koncentratu buraczanego, ja bardzo lubię Krakusa. Barszcz powinien być słodki, dość ostry i nieco kwaśny. Najlepiej jak sama zadecydujesz jaki jest Twój smak.

 

Można zamiast suszonych buraczków dodać starte świeże. A jeśli brakuje kwasku można dolać odrobinę soku z cytryny. Z pewnością dopełni smak. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia podobnie jak żurek czy barszcz ukraiński. A do niego polecam pyszne Kapuśniaczki, które uzupełnią wspaniale obiadek. Smacznego!

 

1 Komentarz »

baśka:

Barszcz pyszny. Dla kogo będzie mało kwaśny polecam zamiast cytryny dodać nieco wody z ogórków konserwowych – stary dobry sposób babci.
Smacznego!

Marzec 4th, 2009 | 9:22 pm
Dodaj swój komentarz

Komantarz