Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Cannelloni z mięskiem w sosie pomidorowym

środa lip 16, 2008

Uwielbiam makarony. A oto bardzo smaczna ich propozycja. Nadziewane mięsem rurki Cannelloni w pysznym aromatycznym sosie z pomidorów i papryki. Proporcje według uznania.

Składniki:

– 500g mięsa mielonego (mieszanego)
– 2 cebule
– po jednej papryce: żółtej, zielonej
– 2 papryki czerwone
– puszka pomidorów (mogą  być świeże w sezonie)
– pasta pomidorowa (w kartoniku)
– ząbek czosnku
– kilka rurek Cannelloni
– starty ser żółty
– natka pietruszki

Przyprawy:

– 1 łyżeczka bazylii
– 1 łyżeczka oregano
– 2 łyżki papryki suszonej
– szczypta majeranku
– pieprz
– sól
– cukier

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy. Kolorowe papryki (po 1 sztuce każdej) kroimy w wąskie paseczki, wkładamy do rondelka. Cebulę pokroić w piórka i dodać do papryk. Wszystko razem duszę do miękkości, dolewając co jakiś czas odrobiny wody by się nie przypaliło. Do przygotowanej papryki dodaje puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę. Mieszam i doprawiam solą, pieprzem, cukrem i pozostałymi przyprawami. Na koniec można dodać do smaku sosu słodkiego chilli oraz odrobiną czosnku. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Nadzienie. Cebulę i czerwoną paprykę pokroić bardzo drobno. Usmażyć w niewielkiej ilości oleju. Dodać odrobinę soli by się nie przypaliło i cukru. Gdy wszystko będzie rumiane, dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy do momentu zarumieniania. Dodajemy suszoną paprykę, ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę, oregano, bazylię, sól i pieprz. A na koniec pokrojoną natkę pietruszki. Potem wystarczy dodać gęstą pastę pomidorową i wszystko starannie wymieszać. Nie używałam pomidorków z puszki, ponieważ pasta jest gęściejsza. Masa nie może być za rzadka, bo będzie się niewygodnie nadziewać makaron.

Makaron. Najlepiej sparzyć go we wrzątku tak z 3 minutki, wtedy wygodniej jest faszerować nadzieniem.

Wykończenie. Po nafaszerowaniu każdej rurki nadzieniem, przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż dno pomidorkami pokrojonymi w kostkę, na nie nałóż makaron. Zalej sosem pomidorowo-paprykowym i posyp startym serem żółtym. Zapiekamy do momentu gdy ser będzie zrumieniony. Mój mąż prosił bym napisała jego opinie – "Bardzo dobre" :-)  A wie co mówi.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 Komentarzy »

Ania:

Po prostu rewelacja!!! Wypróbowałam ten przepis i jestem zachwycona:) Wiem już na pewno, gdzie szukać pomysłów na PYCHA obiadki:) Pozdrawiam

Lipiec 29th, 2008 | 8:55 pm
Agnieszka:

Wygląda cudownie!
Moje cannelloni właśnie wylądowały w piekarniku, już nie mogę się doczekać…
dodałam jeszcze do sosu świeżej papryki chili i zielonego groszku.
Dziękuję za przepis!

Luty 13th, 2009 | 6:24 pm
Marek:

Bardzo dobry przepis ale spróbujcie napchać w rurki surowe również surowe dobrze przyprawione mięso trzeba piec z 10.min dłużej.Sprawdzone polecam i pozdrawiam.

Maj 30th, 2009 | 4:01 pm
Ania:

Marek. Z pewnością spróbuję Twojej rady jak sprawdzona 😀 Dzięki.

Maj 30th, 2009 | 6:35 pm
yasmine:

Robiłam już kilka razy, za każdym razem świetne! Ja jeszcze do farszu mięsnego dodaję kilka zmielonych na wiórki, podsmażonych pieczarek. Dodają smaku i przy okazji wychodzi mi więcej farszu:) Polecam!

Lipiec 12th, 2009 | 2:51 pm
Forys:

Farsz jest genialny!

Luty 28th, 2010 | 11:56 pm
Tuska:

Rewelacja. Mój mąż był zachwycony. Leżymy teraz obżarci i nie możemy się nachwalić.

Listopad 4th, 2011 | 9:43 pm
Ania Stróżyńska:

Bardzo mnie to cieszy :) zrobiliście tak samo? Czy może coś dodaliście od siebie? Pochwalcie się koniecznie ! :)

Listopad 4th, 2011 | 11:24 pm
Ania:

A w jakiej temperaturze zapiekać?

Listopad 15th, 2011 | 4:05 pm
Ania Stróżyńska:

Aniu, nie powiem Ci dokładnie, zazwyczaj na „OKO” pieczę tego typu rzeczy. Zazwyczaj 150-180 stopni :)

Listopad 19th, 2011 | 9:12 pm
magda:

moje danie jest już w piekarniku!!!
nie mogę się doczekać….

Luty 15th, 2012 | 5:07 pm
Kasia:

Ile tych rurek wyjdzie tak chociaż mniej więcej proszę o informację.

Kwiecień 24th, 2012 | 7:23 pm
Ania Stróżyńska:

Prawdę mówiąc dokładnej ilości nie pamiętam, ale dla mnie i Męża wyszło aż nadto. Z 10 sztuk może.

Maj 18th, 2012 | 2:47 pm
Ania Stróżyńska:

I jak smakowało? :)

Maj 18th, 2012 | 2:47 pm
Hanka:

Przepis wykorzystany. Nie dałam cukru, bo to nie Makdonald… Pyszności! Pomysł z parzeniem makaronu idiotyczny. Naprawdę lepiej się nadziewa sflaczałe, rwace się, pozlepiane rury?

Lipiec 9th, 2012 | 7:31 pm
Beata:

Osobiscie nigdy nie gotuje szybciej makaronu bo zle sie go nadziewa :) rozlatuje sie w rekach… Jesli makaron juz w naczyniu zalejesz sosem tak by makaron byl caaaly zalany to on Ci napewno zmieknie i bedzie pycha. Mniej roboty a tez sie uda :)

Październik 18th, 2012 | 10:08 am
Karolina:

Super! Mam ten przepis w ulubionych, bo robię go bardzo często i za każdym razem wychodzi wyśmienicie:)

Listopad 9th, 2012 | 6:12 pm
Alicja:

smak super robię dzisiaj po raz kolejny wszystkim smakuje makaronu też ie obgotowuje i jest ok.

Maj 31st, 2013 | 1:50 pm
hania:

ile i jakich pomidorkw dodać na dno oraz ile pasty pomidorowej cały karton?

Listopad 29th, 2013 | 4:21 pm
Ania Stróżyńska:

Spróbowałam niedawno nie gotować jednak tych rurek i przyznam szczerze, że bardzo fajnie się nadziewają. Podgotowane Cannelloni są też dobre w nadziewaniu, ale trzeba dokładnie pilnować aby własnie ich nie przegotować bo będą się rwały. Także polecam ich jednak nie gotować 😀

Haniu, ja dodaje na cały sos kartonik cały. Ty możesz według uznania.

Styczeń 30th, 2014 | 5:59 pm
Monika:

właśnie wypróbowałam sparzenie makaronu na 2-3 minutki, żeby lepiej sie faszerowało… Makaron sie posklejał i jest do wyrzucenia, nie polecam tego sposobu !!!

Listopad 12th, 2014 | 1:29 pm
Ania Stróżyńska:

Monika mi również ostatnio się po sklejał :( Można po prostu nafaszerować nie ugotowany.

Kwiecień 1st, 2015 | 10:25 am
Dodaj swój komentarz

Komantarz