Poczuj Smak |

przepisy | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Zupa Węgierska

piątek Lip 11, 2008

Zupa węgierska jest typową potrawą spożywaną w kuchni węgierskiej (środkowoeuropejskiej). Najbardziej znana jest z obficie używanej jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, współcześnie głównie słodkiej i ostrej.

Składniki:

– 0,5 kg wołowiny (chudej, nie przerośniętej np. polędwicy)
– 4 ziemniaki
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 seler (mały)
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cebula czerwona
– opakowanie papryki w proszku (słodka, ostra)
– szczypta majeranku
– 1 ząbek czosnku
– natka pietruszki
– sól
– pieprz

Sposób przygotowania:

Mięsko umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o średnicy 1,5 cm. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Mięso podsmażyć na patelni i przełożyć do garnka. Cebulą zeszklić na pozostałej oliwie ze smażenia wołowiny. Dodać do niej sprasowany czosnek i jeszcze 2 minuty smażyć, uważając by się nie przypalił. Dodajemy do mięska. Całość zalewamy wodą, która powinna przykrywać mięso o długość palców u rąk. Po 15 minutach  gotowania dodać opakowanie papryki słodkiej i z 2 łyżki ostrej. Można dodać suszone pomidory z bazylią i oregano do smaku. Gotować przez około 30 minut, sprawdzając czy wołowina jest już na wpół miękka. W międzyczasie papryki pokroić w podłużne paski o długości 2cm. Ziemniaki i marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę a seler zetrzyj na tarce o średnich oczkach.  Warzywa bez ziemniaków podsmażyć najlepiej na oliwie z pestek winogron, ale może być też oliwa z oliwek bądź olej roślinny. Dodać je go mięsa i gotować razem przez około 15 minut. Dodaj ziemniaki i jeszcze przez 15 minut gotuj. Na koniec dodaj ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem. Posyp majerankiem i gotuj 5 minut.

Z czym podawać? Zupa powinna być w zasadzie słodko, kwaśno ostra. A najlepszym do niej dodatkiem byłyby kluski kładzione łyżką (bądź jak mówi mój mąż bryzgane przez zęby 🙂 ).

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Komantarz