Poczuj Smak |

Wyjątkowe przepisy kulinarne | porady| ciekawostki | pokochaj gotowanie

Faszerowane piersi z kurczaka

czwartek lip 10, 2008

To bardzo łatwy ale wyjątkowy farsz. Pasuje idealnie do nadziewania suchych dość piersi z kurczaka. Robi się go wyjątkowo szybko.

Składniki:

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 20g masła
- szalotka
- bułka kajzerka

Farsz:
- 40g masła
- 2 marchewki
- cebula
- 150g pieczarek
- tymianek suszony
- żabek czosnku
- pieprz
- sól

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od rozgrzania piekarnika.  Cebulę, szalotkę (może być jakakolwiek inna, szalotkę ciężko dostać w Polsce), pieczarki, marchewkę i pora należy drobno posiekać. W dużym garnku rozpuść 40g masła i kiedy zacznie się pienić dodaj marchewkę i podsmaż kilka minut. Dodaj cedule i jeszcze smaż przez 5 minut. Dodaj pieczarki, posól, dodaj sprasowany ząbek czosnku i smaż jeszcze 3 minuty do momenty gdy pieczarki puszczą wodę. Dopraw pieprzem i tymiankiem.

Natnij piersi z kurczaka tak by powstała kieszonka. Przypraw pieprzem i solą. Napełnij farszem i zepnij wykałaczkami. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż piersi z obu stron na rumiano. Przełóż do formy do zapiekania. I teraz bardzo smaczna i chrupiąca skórka naszej piersi. Na patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj drobno posiekaną gałązkę tymianku i jeszcze chwilę podsmażaj. Zdejmij z ognia i dodaj pokruszony środek kajzerki. Uważaj by masa nie była zbyt mocno sucha. Teraz nasze piersi posmaruj musztardą Dijon z wierzchniej strony. Na nią połóż delikatnie panierkę z cebulki.

Zapiekaj wszystko przez co najmniej 30 minut aż zobaczysz, ze skorupka z cebulki zrobi się rumiana. Następnie pokrój piersi na małe porcje i polej stopionym masełkiem z dodatkiem koperku.

Podawaj z czym tylko chcesz, mogą to być ziemniaczki zapiekane bądź ryż na ostro. Surówka koniecznie ze świeżych warzyw.

Dodaj swój komentarz

Komantarz